Най-чудни водопади по света

Едно от уникалните и чудни творения на природата остава запазена марка за водопадите. Те са не само красивите творения на Майката природа, но и едни от чудесата, които винаги са събуждали емоция, изумление и възхвала у зърналите ги. Тези приказни природни обекти се появяват пред нас във всякакви форми и се простират на различни мащаби.

Не са малко и туристите, които отиват до дадена отдалечена точка само, за да зърнат една такава красота. Така чудни са водопадите в Африка, САЩ, Канада, а сред тях са Виктория, Ниагарския водопад и още много.

Сред топ листат на най-чудни водопади в света, избрахме да се спрем на:

    1. Гълфос е водопад в Исландия. Името му произхожда от Gullfoss, което в превод означава „Златен водопад“. Разполага се до Исландия водопад и е прочута туристическа дестинация. Недалеч от река Хвита, позната и като „Бялата река“. В тази част се намира каньонът, достигащ 2,5 км. и до 70 м. Гълфос се спуска на две нива, едното от тях достига 11 м, а следващото 21 м.

 

  1. Интерес буди и водопад Игуасу, разположен в Аржентина и до Бразилия. Той е най-чудния водопад на Южна Америка и създава поредица от каскадни водопади. Образува се от реки Парана и Игуасу, а в него могат да се зърнат 275-те водопада, а около тях се спускат тропически гори. На всяка секунда време, водопадите отделят по 1500 куб. м. вода. В най-дъждовния период, водите му могат да достигнат 12 хил. куб. м. вода за една секунда. Името на „Игуасу“ значи „Голяма вода“.
  2. Най-високият и непрекъснат в света е водопад Анхел, намира се във Венецуела. Той се спуска от 979 м. височина. Анхел е в близост до ека Чурун. През дъждовния период от юли и до декември месец, този водопад е много живописен, а през останалото време тече на тънка струя вода.
  3. На популярните Хавайски острови се намира популярният Ханакапи аи, достигащ своите 91 м. На самия остров Кауаи, Ханакапи е оприличаван не един път с „прекрасен, но предизвикателен“.