5 уникално красиви водопада по света

Представяйки си красотите на природата, винаги в картинката изпъква водата на фона на зелената природа и не само защото действа успокояващо, а защото като умел „майстор художник“ тя също твори чудеса. Едно такова чудо са водопадите по света, а 5 от най-красивите такива, избрахме да разгледаме по-обстойно:

    1.             Хавасу, намира се в САЩ и е известен като природен обект в Гранд Каньон. Недалеч от индианско селище на име Супай, той се пуска от 37 м. височина и съдържа голямо количество минерални води. Хавасу мени формите си и понякога се дели на два отделни водопада.

 

  1.             Кой не е чувал за величието на Ниагара. Разполага се в Канада и САЩ и е известен като популярна туристическа дестинация. Водопад Ниагара се дели на три части, носещи названията Канадски или още Хорсшу, Брайдъл Вейл и Американски водопади. Той е най-големият за Северна Америка. Достига 50 м. височина, а в ширина е забележителен.
  2.             Водопад Райнфал, намира се в Швейцария и е най-голям за цяла Европа. Водопад Райнфал се спуска от река Рейн, недалеч от Германия. На размери достига 23 м. във височина и 150 м. в ширина. Зимните месеци през него протичат 250 куб. м. в секунда, а през лятото 570 куб. м.
  3.             Водопад Виктория, се разполага в Зимбабве и Замбия. За Черния континент Африка, той е най-големият по рода си. Спуска се от 1 000 м. надм. височина, на дължина достига 1,7 км, а на височина 108 м. Той е най-дългият водопад в света, а от него изтичат 1088 куб. м. в секунда.
  4.             И като говорим за красивите водопади по света, няма как да не се спрем и на някой български такъв – Райското пръскало. Той е най-голям за България и на Балканския полуостров. Разполага се в НП “Централен Балкан”, на планина Стара планина и недалеч от връх Ботев. Водата му пада от 124,5 м.